Forskare visar på konsekvenser med den svenska skogsbruksmodellen

More of Everything – A film about Swedish forestry

I dagarna har en ny film/dokumentär släppts där svenska forskare intervjuas med avseende på den svenska skogsbruksmodellens (kalavverkningar) påverkan på klimat och skogsekosystemet.

Filmen visar att skogsnäringen spridit en alternativ fakta om att växande skog är uteslutande bäst som klimatåtgärd. Detta har dock inget vetenskapligt stöd, tvärtom så skapar dagens skogsbruk högre utsläpp av koldioxid än de samlade utsläppen från Sveriges biltrafik och flyg. Förklaringen till detta är att kalhyggen och avverkning av gammelskog ger stora utsläpp av inlagrad kol i marken (vetenskapligt bevisat från flera mätningar i Sverige och i andra länder).

Nyplantering på ett hygge kan efter 60 -100 år kompensera för kolet i de avverkade träden, vilket är en klen klimatåtgärd då vi lever i en klimatkris idag och behöver vidta åtgärder inom 10 år för att vända trenden.

Skogen blir vidare inte en kolsänka med dagens kalhyggesbruk då 80-85 % av de avverkade träden förbränns inom 1-5 år efter avverkning, dvs de går till kortlivade produkter och endast 16% av timmret används i långvariga byggkonstruktioner.

Se filmen som visar hur både klimat och biologisk mångfald kraftigt hotas av den svenska skogsbruksmodellen – modellen där hela skogar skövlas, markbereds och planteras med likgamla träd.

Klicka på bilden för att se filmen. Du kan välja undertexter på svenska, engelska och tyska.

 

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.