Ekologisk livsmedelsproduktion i praktiken

Under gårdagens föreläsning berättade ekobonden Mariana Wester från Högs lantbruk i Lidköping om hur de jobbar för att producera livsmedel utifrån ett kretsloppsperspektiv. Förutom spannmål och mjölk producerar man också egen kallpressad KRAV-godkänd rapsolja. Varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används i odlingen. De hundratalet korna står för naturgödseln. Kvigorna bidrar till den biologiska mångfalden genom att beta på naturbetesmarker. Snart är gården självförsörjande på grön el från en nybyggd biogasanläggning. Fossilfritt bränsle används till traktorerna. Och idéer för att utveckla jordbruket ytterligare saknas inte.

Marianas presentation med vackra foton från gården gav en väldigt intressant bild av hur det är att vara ekobonde.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.